Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Elszállt a közkedvelt sajtok ára is

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ilyen áron biztos, hogy kevesebbet szórunk majd a spagettire.

Alaposan megterheli a pénztárcánkat az élemiszerek árának növekedése. A tejtermékek mellett folyamatosan nő a húsok és a tojás ára is. Az egyik legnépszerűbb étel a burgonya, melynek kilogrammonkénti ára „csak” 40 százalékkal nőtt a tavalyi értékéhez képest.

A nyers tej viszont elképesztő ütemben drágul, egy év alatt 57 százalékkal nőtt az ára. Az Agrokép adatai szerint a kiviteli ára 198,29 forint volt kilogrammonként 2022 júliusában, az előző havihoz képest 8 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 72 százalékkal emelkedett. Az exportár 16 százalékkal volt magasabb a belföldinél.

Így szállt el a trappista ára is

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint 2022 júliusában az előző év azonos hónapjához képest a trappista sajt 69, a tehéntúró és a tejföl 49, valamint az ömlesztett sajtok ára 41 százalékkal emelkedett. A KSH adatai szerint a emelkedett a 1,5 százalék zsírtartalmú (hosszan friss) tej (+45 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú (hosszan friss) tej (+43 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT dobozos tej (+7 százalék) fogyasztói ára.