Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Emlékérmet bocsátott ki tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank – közölték a tihanyi apátságban megtartott ünnepségen. Az 500 arany, valamint az 5000-5000 ezüst- és nemesfém érmét az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat második elemeként bocsátották ki. A sorozat első darabja a 2021-ben kiadott Szent István király emlékérme volt.

I. András király a tihanyi monostor alapítója

A Magyar Nemzeti Bank  1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket jeles eseményekhez kapcsolódóan. I. Andrásról országépítőként Szent István nyomdokaiba lépett. Folytatta a megkezdett országépítést, megerősítette a kereszténységet. Általa az apátság hozzájárult ahhoz a kulturális, gazdasági örökséghez amely manapság is jellemzi Tihanyt.

Az emlékérmék előlapján az uralkodó által veretett úgynevezett második típusú ezüstdénár előlapjának ábrázolása látható, az apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen. A latin nyelvű körirat megnevezi a kibocsátót, a kereszt motívummal pedig kifejezi az uralkodó elkötelezettségét a kereszténység mellett. A hátlapon I. András pecsétje, valamint az uralkodó neve és uralkodásának ideje látható. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfelirattal ellátott.

Az I. András király által 1055-ben alapított apátság birkabőrre írt oklevelét a magyar nyelv első írásbeli emlékeként tartjuk számon.

A dokumentum, amelyet a pannonhalmi apátság levéltárában őriznek, augusztus végéig élőben is megtekinthető a tihanyi templomban.

(fotó: MNB)