Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Neked van otthon fehér krétád? El sem tudnád képzelni, mennyi mindenre használhatod. A fehér kréta nem csupán rajzolásra alkalmas, ugyanis sokszor jobban teszi a dolgát a takarítás terén, mint a drága tisztítószerek.

Zsíros foltok eltüntetése

Ha kiömlött vagy ráfröccsent valamire az olaj, és épp a pólód az, ami zsírfoltos lett, a kréta hatalmas segítségedre lehet, ugyanis magához vonzza az olajat. Dörzsöld be vele alaposan az érintett ruhadarabot, várj 10 percig, hogy a krétapor elvégezze a dolgát, majd egyszerűen töröld le a maradékot, és dobd be a szokásos módon a ruhát a mosógépbe egy rövid programra. Meglátod, mikor kiveszed az anyagot a gépből, már nyoma sem lesz a csúnya foltnak!

Hangyák ellen

Sokan nem is gondolnák, de a hangyák utálják a krétát, ugyanis az megzavarja feromonjaikat, éppen ezért a fehér kréta hasznos lehet a bosszantó kis betolakodók ellen. Hogy távol tartsd otthonodtól a rovarokat, szimplán húzz egy vastag krétavonalat arra a területre, amit már nem szeretnéd, hogy átlépjenek a hangyák – hidd el, a trükk beválik, ugyanis átmenetileg összezavarodnak majd a vonaltól, de a kréta nem öli meg őket, így mindenki jól jár.

Ékszerek

A fehér kréta az ezüst evőeszközök és ékszerek megóvásában is segít nedvszívó képességének hála. Tegyél az ezüstök mellé egyet-kettőt, hogy a kréta elvonja róluk a nedvességet és a kénvegyületeket, ezáltal megakadályozva, hogy az ezüst elszíneződjön.