Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ennyit beszéltünk mobilon, hihetetlen szám jött ki

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarok átlagosan havonta 247 percet beszélnek mobiltelefonon, ami a jövőben várhatóan tovább emelkedik. De ez még csak a jéghegy csúcsa.

A többi közt ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb kutatásából. Közleményükben azt írják, hogy az ENSZ távközlésre szakosított szervezetének adatai szerint 2021-ben a legkevesebbet, havi 135 percet Hollandiában beszéltek, a legtöbbet, majdnem hat órát pedig Svédországban. Az európai átlag egyébként 227 perc volt, amelyhez a magyar érték nagyon közel áll.

A mobilos beszélgetések egy lakosra jutó havi mennyisége Magyarországon egybevág a térség országainak adataival is: Horvátországban 229 percet, Lengyelországban 266 percet, Ausztriában 246 percet beszéltek átlagosan 2021-ben.

A használatot nem befolyásolják az egyes országok közötti árkülönbségek sem. Egész Európában a legkedvezőbb áron a luxemburgiak használhatják mobiljukat, mégis az egyik legkevesebbet beszélő nemzet, csak a hollandoknál kevesebb a perchasználat. Ausztriában szintén a relatíve olcsó a mobiltelefonálás, ám mégsem beszélnek többet, mint az európai összehasonlításban viszonylag magas árakkal szembesülő magyarok. Legtöbbet a bolgároknak kell fizetniük, mégis átlag feletti (havi 264 perc) náluk a használat ideje.

Magyarországon 2015-ben összesen 20 milliárd percnyi hívást indítottak, ez 2021-re meghaladta a 28 milliárd percet is, azaz évente átlagosan öt százalékkal nőtt a beszélgetések ideje. A mobilhívások növekedése lényegében a vezetékes hívások rovására következett be, nem beszélnek ugyanis többet manapság a magyarok, mint 10 éve, egyszerűen csak másképp oszlik meg a kétféle telefon között ugyanaz a beszédmennyiség. 

Az NMHH előrejelzése szerint emiatt a jelenlegi magyarországi havi 247 perc mobilbeszélgetés középtávon még legfeljebb 20-30 percet növekedhet – részletezi a közlemény.