Henry Robert Pearce esete a vadkacsákkal az egész világot megmozgatta, hőssé és ikonná vált általa. A bizarr, ámbár különleges történet 1928-ban, az amszterdami olimpián esett meg, amikor Pearce fontosabbnak tartotta egy kacsacsalád épségét, mint a győzelmet.

Verhetetlen sportoló volt

Pearce az ausztrál evezőssport egyik kiemelkedő alakja. 1905-ben született Sydney-ben, és már elég korán megismerkedett az evezéssel.

A feljegyzések szerint Pearce evezős pályafutása során egyetlen olyan versenyen kapott csak ki, melyen még hatévesen indult, de az U16-osok mezőnyében, így nem az volt a csoda, hogy nem nyert, hanem hogy a nála 10 évvel idősebbek között is második helyen ért célba. Ezek után megállíthatatlan volt!

A megható és felemelő történet:

Az 1928-as olimpiai szereplés totális dominanciával indult Pearce számára, az első fordulóban 12 hajóhosszas különbséget is emlegetnek. A második fordulóban majdnem 20 másodpercet adott a dán Arnold Schwartznak, a negyeddöntőben pedig következett a francia Vincent Saurin, aki ellen továbbra is Pearce volt az esélyes. Ahogy elindultak, Pearce az élre is állt, csakhogy evezés közben furcsa hangokra lett figyelmes, a haladás irányában egy kacsa próbált átkelni fiókáival a csatornán. Pearce nem habozott, azonnal visszafogta a hajót az evezőivel, nehogy a kacsáknak bármi bajuk legyen. Mikor azok félreúsztak, ismét belehúzott Ekkorra már öthajós hátrányba került francia ellenfelével szemben a 2000 méteres pályán. Pearce minden erejét beleadva óriásit hajrázott, és végül majdnem 30 másodperces előnnyel verte a franciát.

Ikon lett hazájában

Pearcenek nem volt ellenfele, amíg tartott pályafutása verhetetlen maradt. Halála után Kanadában az olimpikonok és a sportolók között is halhatatlanná választották, 1986-ban pedig az ausztrál sportolók Hírességek Csarnokába is bekerült.