Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lehet, már meg is érkezett, hiszen június közepétől folyamatosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gazdálkodók részére az elektronikus értesítését az adószámla egyenlegről.

A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, igényelhet-e vissza, illetve 2022-re keletkezett-e pótléka.

Nem mindenki kap levelet! 

Csak akkor kapsz, ha legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozásod, vagy ezer forintnál több túlfizetésed van. Többségüknek elektronikusan, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés. Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk is keletkezett azok a pótlékról is kapnak tájékoztatást.

 Az aktuális számlaadataidat bármikor elérheted

A  NAV elektronikus ügyintézési felületein, a NAV Ügyfélportálján, vagy a NAV-Mobil alkalmazásán az Adószámla funkciónál.

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik.