A fűnyírók addig lesznek „szabin”, amíg a fű számára kedvező időjárás vissza nem tér.

A melegebb időjárás 26 °C -ig segíti a fű növekedését, de a jelenlegi extrém meleg és UV sugárzás a növényzetet kiégeti, a talaj kiszárad. A magasabbra hagyott fű a reggeli párát (ha van ilyen) megfogja és némi nedvességhez jut. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a magasabb növényzet jobban hűti a környezetét.

Arról már korábban írtunk, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kérésére a Miskolci Városgazda évek óta egy természetvédelmi szempontból előnyös kaszálási módszert végez a Szinva-, Hejő-, és Pereces-patak mentén. Minden évben a patakmedrek két oldalán legalább 1,5 méter szélességben szükséges a növényzetet meghagyni augusztus végéig, ugyanis a vízfolyások medrei élőlényeknek adnak otthont. A természetes élőhelyek megőrzése érdekében a fűkaszálási munkálatokat a madarak költési időszaka után végzik el a patakmedrekben is.

A tűzveszélyes, invazív fajokkal fertőzött, valamint a belógó, közlekedés szempontjából a beláthatóságot akadályozó területeken a kaszálás a meleg ellenére is folyamatos – írja a Városgazda szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.