Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a történetben tulajdonképpen mind a kettő helytálló. A közelmúltban  Hadarics Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni helyi csoportjának a tagja számolt be különleges élményről közösségi posztjában.

"Egy gólya betársult a darvakhoz a mekszikópusztai Borsodi-dűlő pihenőhelyén,  velük repül ki a táplálkozóterületre is, mert már egy kukoricatarlón is látták a csapattal. A madár a jobb szárnyát nem zárja rendesen a testéhez, de repülni jól tud. A gyűrűszáma alapján fiatal, idén jelölték Szlovákiában, Marcelházán."

Szeptemberben gyűrűzték

Pontosan 11-én. Sérülése azóta sem gyógyult teljesen.

Ebben az időszakban a terület gólyái már a Boszporuszon túl, Kis-Ázsiában járnak.

Darvakhoz társult, de jól látható a méretkülönbség a két faj között, a darvak jóval nagyobbak, magasabbak. Persze ki tudja, lehet hasonlónak látja magát velük. 

"Érdekes lenne, ha ez a gólya együtt maradna a darvakkal. Ugyanis a Kárpát-medencei gólyák ősszel délkelet felé, a Boszporuszon és a Közel-Keleten át vonulnak Afrikába, a Fertőnél átvonuló darvak viszont nyugat felé mennek tovább, az Alpokat délről vagy északról megkerülve Franciaországon át a Pireneusi-félszigetre tartanak."

Hogy mi lesz a gólya sorsa még rejtély, mindenesetre "szokatlan lenne a darvak útvonala egy Kárpát-medencei fehér gólyának.

(fotó: Hadarics Tibor Facebook oldala)