Kezdőlap KÉK HÍREK

Fél év alatt  225 lakás gyulladt ki vármegyénkben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakástűzben 21, szén-monoxid miatt 3 ember sérült meg idén.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolójából kiderül, hogy 2023 első félévében 225 lakástűz keletkezett, 54-el kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában. A félév folyamán csaknem 3 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben 4 ember vesztette életét és 21 szenvedett sérülést, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 3 áldozatot és 11 sérültet követeltek.

Az összegzésben azt is kiemelik, hogy a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 3 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

Mint írják, a tűzzel érintett otthonok közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 13-szor hívták a tűzoltókat, fele annyiszor, mint egy évvel korábban. Az egyik lakásban, ahol nem használtak szén-monoxid érzékelőt 3 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, haláleset nem történt.

 

(Forrás: baz.katasztrofavedelem.hu)