Vásárlóként hozott döntéseink hatása összeadódik, így nagy mértékben befolyásolják a jövőnket. Ezért nem mindegy, hogy mennyire fenntarthatóan ünnepeljük a karácsonyt és az újévet. Íme néhány tipp, amelyet érdemes fontolóra venned a karácsony közeledtével.

Ajándékozz élményt
A tárgyak elhasználódnak és elromlanak. Egyáltalán, ki emlékszik arra, mit kapott öt vagy tíz évvel ezelőtt? De az élmény egy életre szóló emlék marad.
Rengeteg lehetőség van így csökkenteni a karácsonyi ökológiai lábnyomunkat – persze csak akkor, ha az élmény nem egy föld körüli luxus jacht utazás lesz. Ajándékozz jegyeket színházi előadásokra, koncertekre, fürdőbe vagy rendezvényekre. Sőt, készíts kuponfüzetet! Legyen közte éttermi ebéd vagy vacsora, egy közös kirándulás vagy egy többnapos közös kerékpáros túrázás a nyáron.
Ha élményt ajándékozol, akkor a karácsony és az ajándékozás mindannyiszor újra előjön az év során, amikor egy kupont bevált a megajándékozott.

Csomagolás
 Válassz csomagolásmentes terméket, illetve ne csomagold be az egyébként is becsomagolt ajándékot. Ne feledd, hogy a legjobb hulladék az, ami nem jön létre.
Ha mindenképpen be kell csomagolni – mert pl. a gyerekeknek ez fontos lehet –, használj újrahasznosított vagy újrahasznosítható csomagoló anyagokat.
 

Táskák és szalagok
Talán nálad is egész évben gyűlnek az ajándéktáskák és tasakok. Nosza, itt a nagyszerű lehetőség azokat felhasználni! Ha nem muszáj, ne használj műanyag szalagokat a csomagoláshoz, és mondanunk sem kell, hogy ajándékkártyát is tudsz kézzel készíteni a lakásban számtalan helyen hányódó papírokból.
Nézz meg néhány szalagmentes csomagolási technikát az interneten, például a furoshikit. Ez egy olyan hagyományos japán csomagolástechnika, amely nem igényel zsinórokat és szalagokat a csomagoláshoz.

Karácsonyi menü és élelmiszer
Próbáld meg csökkenteni az élelmiszerpazarlást előre tervezéssel – légy reális azzal kapcsolatban, hogy mennyi élelmiszerre van szükségetek a karácsonyi időszakban.
“Na, egyél még! Olyan sovány vagy! Kérsz még? Na, még egy süti belefér!”
Igen, a kultúránk része, hogy etetjük a másikat, így fejezzük ki, hogy törődünk vele, hogy szeretjük. Mégis azt javasoljuk, hogy reális mennyiségben főzz. És amikor el kell rakni későbbre a maradékot, ne fóliát használj, hanem légmentesen záró ételtartót.
“Rakd bele a tupperváréba, édes lányom!”

Pár szó a karácsonyfa izzókról
Használj LED-es lámpákat a karácsonyfán, ezek kevesebb energiát fogyasztanak, tovább tartanak és ugyanolyan jól néznek ki! Emellett éjszakánként kapcsold le a fényeket!

Készíts “upcycling” dekorációkat!
A recycling azt jelenti, hogy a hulladékot anyagában újrahasznosítjuk. Ezzel szemben az idehaza is meghonosodó fogalom, az “upcycling” azt jelenti, amikor a hulladékként kezelendő anyagból valami olyat alkotnak, amely értéktöbblettel bír.
Spórolj meg magadnak némi pénzt a régi díszek upcyclingjával vagy készíts új karácsonyfa díszeket a ház körül található maradék anyagok felhasználásával.