Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A fagyöngy legendája

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan a mai napig koszorút fonnak a növényből, ami az isteni glóriát jelképezi.

Úgy tarták, hogy megvédi a házat és a családot a Karácsonyi ünnepek alatt, amit sokszor szárított formában is használnak.

Lényeg, hogy akasszuk fel valahová a dekorációt és, ha alatta megcsókoljuk karácsonykor azt, akit szeretünk, annak hosszú, boldog házasságban lehet része.Sőt akár az utódok tekintetében is jelentős lehet a fagyöngy alatti csók a szerelmünkkel. 

Ez a rituálé feltehetően a skandinávoktól eredhet. Ők ugyanis abban hisznek, hogy az apró fehér dömböcskékkel ékeskedő növény a béke és a harmónia jelképe. Ezt pedig Friggával jhozták összefüggésbe, aki a szerelem istennője – olvasható az edenkert.hu-n.

A legenda szerint Baldurral, a fény és tisztaság istenével egy ellenség nyila végzett a csatában. Baldur édesanyja, Frigg, a házasság és szerelem istennője a saját könnycseppjeit a halálos nyílvesszőre kente, mire a könnyek fehér bogyókká változtak. Az istennő ezeket a bogyókat Baldur sebére rakta, ezzel visszahozta fiát az életbe. Örömében az istennő megáldotta a fagyöngyöt. Valamint azt mondta, hogy aki alááll, lehetőséget kap, hogy a szeretetéről egy csókkal tanúbizonyságot tegyen.