Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Finomítottak a védett terülteken történő fakivágás szabályain

A természeti értékek megóvására való törekvésekről, a lehetséges együttműködésről, a közös fellépésről Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere személyes találkozón egyeztetett Mirkóczki Ádámmal, Eger polgármesterével a bükki erdők megvédése érdekében.

A találkozón megállapodtak egy egyeztető fórum közös kezdeményezéséről a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, az Egererdő Zrt., az Északerdő Zrt. valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Heves Megyei Kormányhivatal képviselőivel annak érdekében, hogy megóvják az esetleges illegális és túlzott fakitermeléstől a Bükk erdeit, és közösen megteremtsék annak feltételeit, hogy szabályozott keretek között eleget tudjanak tenni a várhatóan megnövekedő tűzifaigényléseknek is.

Augusztus 16-án viszont megjelent egy miniszteri utasítás, miszerint mégsem lehet természetvédelmi vagy Natura 2000 területen tarvágást végezni.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben” nem végezhető tarvágás.

Varga Andrea alpolgármester jelezte, hogy a bejelentés komoly sikert jelent az eredeti tervekhez képest.

A városvezető köszönetét fejezte ki a miskolciaknak a Bükk védelmében való kiállásukért!