Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Szerdától olcsóbban tankolhatunk, de vajon mi lesz jövőre?

Szerdán jelentősen csökken a benzin és a gázolaj ára is. – adta hírül a holtankoljak.hu. Mint írják a 95-ös benzin bruttó 5 forinttal csökkenhet, így átlagosan 605 forint lesz literje, míg a gázolaj ára várhatóan bruttó 8 forinttal lehet majd kevesebb, literenként 631 forintra változik az átlagára.

Jövőre változik a hazai benzinkutak helyzete, a legnagyobb árbevételű töltőállomásokra rótt teher másfél százalékkal kevesebb lesz, a kisebbeké viszont jelentősen növekszik. A Magyar Közlöny csütörtöki számában olvasható az extraprofitadóról szóló 197/200. kormányrendelet módosítása, mely szerint az 500 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után 2024-ben sem kell különadót fizetni, az 500 milliót meghaladó adóalaprész után viszont 3% a különadó mértéke.

„A rendelet szerint az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű töltőállomások jövőre a mostani, 0,15 százalékos sarc hússzorosát fizetik meg extraprofit adóként, a 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapúak pedig az eddigi 1 százalék tripláját, miközben a 100 milliárd forintnál is nagyobb forgalmú kutak terhe pont, hogy csökken, az eddigi 4,5 százalékhoz képest másfél százalékkal. Egyedül az évi 500 millió forint nettó árbevétel alatti kutak helyzete nem változik, nekik továbbra sem kell különadót fizetniük.” – így tolmácsolja a rendeletmódosítás szövegét a HVG.