Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez elsősorban Diósgyőrt, az Avasi lakótelepet, Görömbölyt, Hejőcsabát, a Petneházy bérházak környezetét és a Szentpéteri kaput érinti majd.

Az elmúlt évek aszályos időjárásának következtében főleg a tű- és pikkelylevelűek, valamint az örökzöld növények Miskolcon is tömeges elszáradásának indultak, ez pedig hatással van az épített- és a természetes környezetre.

Ha a növények nem jutnak elegendő vízhez kiszáradhatnak és sérülékenyebbé válnak, az erős szélben vagy a sok hótól pedig könnyebben kidőlhetnek, ágaik letörhetnek. Ez pedig veszélyt jelenthet a lakókörnyezetben vagy a közlekedési útvonalakon.

Az aszály okozta kiszáradás a tűlevelűeket azért viseli meg jobban, mert gyökérzetük jellemzően csak 80-100 cm-re hatol le a talajba, vagyis csak onnan tud vizet felszívni.

Ezen kívül a fák természetes öregedése okozza a legtöbb problémát. Ennek felderítésére a Városgazda rendszeresen műszeres vizsgálatot is végez, így vágás nélkül pillanthatnak a szakemberek a fák belsejébe.

Az élet- és balesetveszélyt elkerülendően a társaság a jövőben is fokozottan ellenőrzi a miskolc közterületein található fákat.