Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Folytatódik a CineFest 20 jubileumi programsorozat

Megelőző kísérőprogramként, tovább folytatódik a CineFest 20 jubileumi programsorozat, melynek keretében az elmúlt évek filmfesztiváljain nagy sikerrel vetített filmekből álló válogatás tekinthető meg a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermeiben.

Február 15-21. között minden nap 17 órától vetítik az És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! Című filmet a Béke Art Moziteremben.

Az első kamerát 1895-ben találták fel, ma mintegy 45 milliárd kamera működik világszerte. A fim rendkívüli utazás a 19. század végétől az Instagramig és a közösségi médiáig bezárólag. Az alkotók régi filmhíradókból, propagandafelvételekből, ismert és népszerű közösségi média videókból állították össze filmjüket. Kritikus hangon keresték arra a választ, hogy miben rejlik a kamera és a képek ereje, milyen társadalmi következményekkel járnak a világ előtt megosztott felvételek, milyen hatást gyakorolnak nézők millióira a megtekintett vírusvideók, lájkvadász-kattintékony kisfilmek.

Magyarul beszélő svéd-dán dokumentumfilm, 88 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Rendező: Axel Danielson és Maximilien Van Aertryck

Ugyancsak jövő hét szerdáig minden nap este fél nyolctól vetítik a Szegény párák című alkotást az Uránia Art Moziteremben.

Yorgos Lanthimos új filmje elképesztő történet Bella Baxter fantasztikus fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve, Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.

Felliratos amerikai-ír-angol film, 141 perc, 2023 (18 éven aluliak számára nem ajánlott)

Rendező: Yorgos Lanthimos

Szereplők: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo