Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Hórvölgyi-víztározónál végzett teleszkópos megfigyelés alkalmával a faj Észak-Európában is élő törzsalakjának két, színes lábgyűrűkkel is jelölt példányát figyelte meg Fitala Csaba ny. természetvédelmi területfelügyelő.

A piros és sárga gyűrűk színkombinációja, valamint a sárga színű gyűrűkön szereplő egyedi kódok alapján azonosított madarakat – a magyar Madárgyűrűzési Központ tájékoztatása szerint – Közép-Nyugat-Finnországban, Kempele és Liminka települések közelében, fióka korban gyűrűzték, 2022. június 5-én, illetve 2022. június 7-én – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgtóságának honlapján.

A két madár alig több, mint két hónap múlva, augusztus 9-én, már a Bükkalján volt, minimálisan 1921, illetve 1909 kilométert maga mögött hagyva. Mindez azt bizonyítja, hogy a Finnországban költő nagy godák, vagy számosan közülük, ősszel hazánk érintésével, olykor a Bükkalján is megállva jutnak el a telelő területükre, ami a Szaharától délre is lehet.

A nagy godának (Limosa limosa), mint hazánkban is fészkelő fajnak a ritkaságát pénzben kifejezett természetvédelmi értéke is tükrözi, ami félmillió forint egyedenként.

/Fotó: Zay Mária/