Kevesebb meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt elmondta, hogy az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a "természet szeszélye", hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat. Ennek ellenére a meggynek jó éve van, ráadásul "ez a friss gyümölcs nem a múlt században jött, ezer éve velünk van", a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik – fűzte hozzá.

Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte: az a szándékuk, hogy a "gyomron keresztül jussanak el a szívekig", ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg.

Megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik.