Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha már minden sütőtökös receptet kipróbáltál, akkor a muffint se hagyd ki a sorból: a szaftos tésztát csokidarabok teszik még különlegesebbé.

Megmaradt egy adag sütőtök az előző napokról? Pürésítsd le, és süss belőle mennyei muffint! Nincsen időd tököt sütni? Az sem baj! Abban az esetben azonban, ha bolti sütőtökpürét használsz, arra figyelj, hogy natúr legyen, és ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy fűszereket. A bolti fűszerezés ugyanis sokat változtathat a muffinok ízén.

Ennek a muffinnak az az egyik különlegessége, hogy nem tartalmaz tojást. A sütőtök ugyanis az almához és banánhoz hasonlóan alkalmas a tojás pótlására kevert tésztás süteményeknél: magas pektintartalma miatt szépen összefogja a tésztát, és több szempontból előnyösebb is a tojásnál. Általa a tészta sokkal szaftosabb lesz, és több nappal sütés után sem szárad ki.

Hozzávalók, 12 db:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • fél tk szódabikarbóna
  • fél tk só
  • 13 dkg barna cukor (világos)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • fél tk őrölt szerecsendió
  • 30 dkg sütőtökpüré
  • 1 dl olaj
  • 1dl növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 10 dkg csokichips

Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

Hevítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki muffinpapírokkal egy muffinsütő formát.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot, a fahéjat, a gyömbért és a szerecsendiót.

Egy kisebb tálban keverjük össze a sütőtökpürét, az olajat, a növényi italt, a citromlevet és a vaníliakivonatot. Kanalazzuk a száraz hozzávalókra, és spatulával egységesítsük a tésztát. Keverjük hozzá a csokichipset, majd adagoljuk a muffinpapírokba.

Tegyük 200 fokos sütőbe 10 percre, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra, és süssük további 20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.

Vegyük ki a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. 

Tipp: 300 gramm püréhez 600-700 gramm nyers sütőtök szükséges. Kimagozás, sütés és hámozás után mérjük le a tököt, és botmixerrel vagy ennek hiányában villával pépesítsük. Szükség szerint adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.