Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Köszönhetően a Panonhalmi Főapátságnak. A több mint háromszáz éves hangszer először az Orgonák Éjszakáján szólal meg május 18-án.

A több száz éves Martin Zorkovsky-orgonát a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában állították ki. Az Orgonák Éjszakája mellett a főapátság Orgonahangverseny-sorozatában is megszólal majd.

Az Orgonák Éjszakáján Homolya Dávid és Vadász Attila közös hangversenyt. Hallható lesz a két éve megújított, 1740–60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona is, amelynek restaurálását nemrég kezdte meg a főapátság – írja a kultura.hu.

Sok mindent megtudtak róla

A kutatómunka eredményeként sikerült megállapítani a most felújított orgona építőjét, aki a 17–18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky volt.

A hangszer az 1710-es években készülhetett, ezzel a hazánkban fellelhető orgonák egyik legidősebb tagja.

A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani, de ebben az esetben az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza.

A pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg.  

(forrás: kultura.hu/ Fotó: Mohai Balázs)