Kezdőlap BORSOD Borsod - Kultúra

Hétvégén újra megrendezik a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált

A fesztivál szombaton délelőtt kilenctől délután hatig látogatható. Vasárnap ugyanebben a kezdési időpontban nyílnak meg a rendezvény kapui, azonban egy órával hamarabb, délután öt órakor ér véget.

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után újra elstartol a rendezvény, amelyen több mint száz kiállító mutatja be kollekcióját.

Immáron 39. alkalommal nyitja meg kapuit "a Föld rejtett kincsei, a szemkápráztató ásványok, ékkövek, díszítőkövek, kőzetek és ősmaradványok" iránt érdeklődők előtt. Az ásványbörzéhez ismeretterjesztő előadások és kiállítások is kapcsolódnak, amelyek az Év ásványának választott antimonitot és az Év ősmaradványát, a borostyánt reprezentatív tárlatokon mutatják be, a legkisebbek pedig egy földtudományi játszóházban ismerhetik meg közelebbről az ásványok világát – írják a Miskolci Egyetem oldalán.

A látogatók megtekinthetik a Miskolci Egyetem ásványgyűjteményét is, amely az egyik legkorábbi oktatási célú földtudományi kollekció. Eredete az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézetig, majd az abból kialakult Bányász Akadémiáig vezethető vissza, és jelenleg mintegy 7400 tételből áll.

Az egyetem közleménye szerint Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja az esemény sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az "ásványok szépségük mellett rendkívül hasznosak a mindennapjainkban", hiszen meghatározó szerepet játszottak a modern kori civilizáció fejlődésében.

A XXXIX. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon több olyan szolgáltatást is díjmentesen vehetnek igénybe a látogatók, mint az ásvány- vagy drágakőhatározás. Emellett a rendezvény idején tartja soros ülését a Magyar Minerofil Társaság (MAMIT), amely újonnan alapított szakmai díjait előszőr a miskolci ásványfesztiválon adja át, és ekkor mutatja be megújult honlapját.