Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Hetvenhét százalékkal emelkedett a Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei felvételi eljárásban 3644 jelentkezőt vettek fel a Miskolci Egyetem különböző szakjaira, számuk tavalyhoz képest 77 százalékkal emelkedett.

A felsőoktatási intézmény közleménye szerint  felvettek közül 2778-an állami ösztöndíjas, 866-an pedig önköltséges képzésen kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől. Az ösztöndíjas alap- és osztatlan képzések közül az ápoló, a gyógypedagógus és gyógytornász volt a három legnépszerűbb, ezeket a villamosmérnöki, a jogász és a gépészmérnöki szakok követik. Mesterképzések tekintetében a legtöbb állami ösztöndíjas helyekre felvett hallgatóval a kriminológia végzett az első helyen, ezt követte a személyügyi, a munkaügyi és szociális igazgatás és a négy féléves egészségügyitanár-képzés.    

Az adatok szerint az egyetem műszaki föld- és környezettudományi karán több mint kétszeresére emelkedett az alap- és mesterszakokra felvettek száma az előző évhez viszonyítva, és az anyag- és vegyészmérnöki, illetve az állam- és jogtudományi karokra is kétszer annyian jutottak be, mint 2022-ben. A vegyészmérnöki képzésre Miskolcon több mint másfélszeresére, a kazincbarcikai telephelyen pedig több mint háromszorosára nőtt a felvettek száma, a gazdaságtudományi kar képzéseire tavalyhoz képest közel 60 százalékkal több, mintegy 800 hallgató nyert felvételt.    

A Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán többszörös túljelentkezést tapasztaltak a szociális munka alapszakon, de soha nem látott számban jelentkeztek gyógypedagógia alapszakra is, amelyen idén szeptembertől 169 hallgató kezdheti meg a tanulmányait. A gépészmérnöki és informatikai karra az általános felvételi eljárásban 776 diákot vettek fel, a bölcsészettudományi területen évek óta a legtöbben az anglisztika alapszakra jelentkeznek, az egészségtudományi szakterület képzéseire pedig 519 első évfolyamos jutott be a 2023/2024-es tanévben, kétszer annyian, mint tavaly-olvasható az egyetem közleményében.