Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Szépen fejlődik a kukorica Borsodban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A középső és délkeleti országrészben viszont jól jönne a nyári növényeknek a csapadék.

Az ország középső és délkeleti részén már aszály van, a nyári szántóföldi növények ezeken a területeken már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elmúlt 10 napban összességében nagy területen hullott 20-40 milliméter csapadék, a Dunántúl déli, délnyugati tájain valamint északkeleten többfelé ennél jóval több is esett, azonban az Alföld középső tájain helyenként még 10 milliméter sem jött össze. Az elmúlt 30 napos csapadékösszeg már jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén. A talajok nedvességtartalma sokat növekedett, a felső 20 centiméteres réteg a középső és a délkelti országrész kivételével jól átnedvesedett. A kalászosok és a repce betakarítása már a legtöbb helyen befejeződött, a búza aratása is a végéhez közelít – írják az agrometeorológiai elemzésében. 

A kukorica a legtöbb helyen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. A kukorica a szemfejlődés állapotában van, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár. Az elmúlt napok csapadéka rendkívül sokat számított ezeknek a kultúráknak is, de főleg az Alföldön több csapadékra lenne szükség az optimális fejlődésükhöz, egyelőre a mélyebb talajrétegben még találnak némi nedvességet.

A következő napokban változékony idő várható, vasárnap és a jövő héten kedden-szerdán is érkezik egy markáns frontrendszer, amivel több-kevesebb csapadék is várható, nagy területi változékonyság mellett. A hét végére felmelegedés, majd hétfőre pár fokos lehűlés várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.