Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

HungAIRy – Plakátokon is ismerhetjük meg a szállópor-mérőhálózatot

A 2026-ig futó HungAIRy projekt célja napjaink egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémájának megoldása, a levegőminőség javítása tíz magyar településen, köztük Miskolcon is.

A HungAIRy projektben Miskolc MJV Önkormányzata és a Miskolci Egyetem együttműködésével több mint 60 helyen telepítettek mérőegységeket városszerte. A mérőegységekbe beépített szenzorok a levegőben lévő szilárd részecskék – a köznyelvben szállópor – mennyiségének mérésére alkalmasak – áll Miskolc MJV Önkormányzatának közleményében. 

A mért adatok a pmmonitoring.hu weboldalon és pmmonitoring applikációban minden érdeklődő számára elérhetőek, így bárki, bármikor tájékozódhat az aktuális levegőminőségről, emellett pedig egészség- és életmódtanácsokat is kaphat a levegőszennyezés megelőzéséhez, vagy az ahhoz történő alkalmazkodáshoz kapcsolódóan.

A mérőhálózat eddigi eredményei jól mutatják, hogy Miskolcon a légszennyezésért elsősorban a helytelenül alkalmazott szilárd tüzelés a felelős. Az eredmények alátámasztják azt is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a város levegőjének szennyezettsége nem nő, hanem évről-évre, még ha kis mértékben is, de csökken – áll az önkormányzat közleményében.

Annak érdekében, hogy a szállópor-mérőhálózatot és a pmmonitoring.hu weboldalt még az eddigieknél is többen ismerjék és használják Miskolcon, plakátkampány indul október 16-tól. A kampányban négy különböző plakáttal találkozhatnak majd a miskolciak, az első kettő október közepétől december végéig, a második kettővel pedig januártól március végéig a város 25 buszmegállójában.