Húsvéti feltöltődés a Bakonyban

Elég volt a "kedves" vendégekből? Elég volt a locsolókból? Irány kirándulni! Úticél: Bakony!

A Bakony mintegy 4000 négyzetkilométerrel, a Dunántúli-középhegység legnagyobb kiterjedésű tagja. Számos látnivalót, természeti kincset és gazdag élővilágot rejt. Akár családdal, barátokkal, kutyával is fantasztikus túrák állnak rendelkezésre.

A Cuha-patak vadregényes szurdokvölgye az Agrárminisztérium Magyarország legszebb erdeje 2023 versenyén az előkelő harmadik helyen végzett. A völgy hazánkban páratlannak számít, meredek sziklafalak közt zubog a bővízű patak. A sétaút mellett a műemléki védettséget élvező vasút viaduktjai, alagútjai fokozzák a hely különlegességét. A túra nehézségét a patak vizén történő átkelések adják, jól jöhet egy vízálló túracipő, de kellő odafigyeléssel nem "fürdik be" az ember. Az útvonal túlnyomórészt könnyen, kényelmesen megtehető. Csapadékos idő után nem ajánlott beütemezni a környék felfedezését, hisz' ekkor járhatatlanná válhatnak a gázlók.

A túra hossza körülbelül 13 kilométer, mely 4 óra alatt kényelmesen megtehető.

Vinye vasúti megállótól tudunk elindulni, itt le is lehet parkolni. A piros, a sárga és a zöld jelzést követve elindulunk. A jelzések egy gyalogútra terelnek, majd kis séta után, egy hídon átkelve érünk a Cuha-patakhoz.

A magyar Gyilkos-tóként is emlegetett Hubertlaki-tavat sem érdemes kihagyni. Az eredetileg vaditatónak készült tavat a Hamuházi-séd felduzzasztásával alakították ki. A tóból égerfák csonkjai emelkednek ki, ez emlékezeteti a látogatókat az erdélyi Gyilkos-tóra. A tó és Hubertlak között, a patak partján az ország egyik legszebb tőzikését csodálhatjuk meg.

A túra hossza nagyjából 8 kilométer, mely 2,5 óra alatt megtehető.

Gerencepusztáról indulhatunk, az Odvaskő Panzió melletti parkolót szabadon használhatjuk. Könnyű, családbarát túra vár ránk, több pihenőhelyet is alakítottak ki az útvonalon. A parkolótól számítva 3 kilométert kell sétálni a tóig és akár ugyanezen az úton vissza is fordulhatunk.

Érdemes szem előtt tartani, hogy csapadékos időben a nagy sár miatt nem a legjobb ötlet itt túrázni.