A Fővárosi Törvényszék csütörtökön (augusztus 18.) elrendelte annak a román állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben Connecticut Körzeti Bírósága bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot.

Az Egyesült Államok hatóságai anyagi haszonszerzés zsarolással kísérlete, anyagi haszonszerzés zsarolással bűnszervezetben és lopott autó birtoklása miatt – büntetőeljárás lefolytatása érdekében – keresik a a román férfit.

Ahogyan arról korábban is írtunk a férfi és társai 2007. április 15-én bejutottak egy lakóépületbe, ahol az alsó szinten elrejtőzve várták, hogy a ház személyzete elhagyja az épületet. Késő éjszaka a tettesek késsel és lőfegyverrel felfegyverkezve rejtekükből előjöttek, a sértetteket megkötözték, majd beléjük fecskendeztek egy halálos vírusnak mondott anyagot, az ellenszerért cserébe pedig pénzt követeltek tőlük. A sértettek minden igyekezetük ellenére sem tudták a követelt összeget előkeríteni, ezért a tettesek altató folyadékot itattak velük, majd a gépkocsijukat eltulajdonítva elmenekültek a helyszínről.

A rendőrség csütörtökön (augusztus 18.) közölte honlapján, hogy Budapesten elfogtak egy harminchat éves magyar-román kettős állampolgárságú férfit.

Stefan Alexandru B.-t az FBI az egyik legveszélyesebb bűnözőként kereste. A szövetségi nyomozók 10 ezer dolláros pénzjutalmat is felajánlottak a nyomravezetőnek. Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói jutottak olyan információhoz, hogy feltehetően Magyarországon tartózkodik. A borsodi rendőrök a férfi elfogására az NNI célkörözési osztályának segítségét kérték, a rajtaütés kedden (augusztus 16.) történt. A körözött férfi egy budapesti strandról távozott, amikor elfogták

A bíróság a csütörtöki tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. A kiadatás kérdésében az igazságügyi miniszter dönt.

A tárgyaláson a férfi nem járult hozzá a kiadatásához, ezért esetében a jogszabály erejénél fogva alkalmazni kell a specialitás elvét, azaz azt, hogy kiadatása esetén az amerikai hatóságok kizárólag a jelen kiadatási kérelemben szereplő üggyel kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

A bíróság az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi az amerikai igazságügyi hatóságot azért, hogy legkésőbb 2022. október 17-ig küldjék meg a kiadatási kérelmet, a nemzetközi elfogatóparancsot, valamint az abban foglalt bűncselekmények pontos tényállását, továbbá egyéb megjelölt iratokat, illetve tájékoztatásokat.

Mivel a keresett személy román állampolgár, az Fővárosi Törvényszék megkeresi a román igazságügyi hatóságot is annak közlése érdekében, hogy a fenti tényállás alapján kívánnak-e büntetőeljárást lefolytatni és európai elfogatóparancsot kibocsátani.

A végzés végleges.

/Forrás: fovarositorvenyszek.birosag.hu/