Az Arany Medvét elnyerő Alcarràs és Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című új alkoztása is érkezik a CineFest Kitekintő szekciójának filmjei közé.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon.

Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című filmjének a világpremierje a világ legrégebbi mozgóképes seregszemléje, az „A” kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori (Venice Days) szekcióban lesz, ezt követően érkezik egyenesen a CineFestre, ahol a fesztivál zárófilmjeként láthatja Magyarországon először a közönség.

A történet kiindulópontja egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség, amely félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. A film egyik szereplője Kerekes Vica (Apró mesék, Hab), aki Grosan Cristinával és a többi alkotóval közösen természetesen jelen lesz a miskolci premieren.

Carla Simón filmje, az Alcarràs Arany Medvét kapott a Berlinalén. A katalán rendezőnő a címadó falu földműveseinek mindennapjait mutatja be őszinteséggel, melegséggel és visszafogott humorral. A főhősöknek a szemünk láttára kell választaniuk a pragmatizmus és az idealizmus között.

A San Sebastián-i Filmfesztiválon Arany Kagyló díjban részesített Kék Hold tele van „üvöltéssel” és dühvel; a kamera szemkápráztatóan forog, a hangzás dübörög és kalapál. A film a posztkommunista traumák és a (szexuális) erőszak történetét meséli el sokkal pörgősebben és felfokozottabban, mint ahogyan azt eddig a román filmművészetben láthattuk. 

A 99 Hold főszereplői, Bigna és Frank látszólag nem is különbözhetne jobban egymástól. A lány céltudatos életet él, a férfi csak sodródik előre. Ami kezdetben egyalkalmas szexuális játéknak indul, valami sokkal többé formálódik át az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál ACID programjában debütált, erotikával túlfűtött filmben, amely könnyen lehet, hogy az idei CineFest egyik legmegbotránkoztatóbb alkotása lesz.

A fesztivál hivatalos versenyprogramja a jövő héten kerül nyilvánosságra.


Korábbi cikkeink a témában:

Fekete komédiával nyit a CineFest

A CineFest életműdíjasa Molnár Piroska

Díjnyertes cannes-i thrillerekkel vár a CineFest 

/Forrás: cinefest.hu/