Másfél évvel ezelőtt mutatták be a nagyközönség előtt a világ leggyorsabb elektromos kompját, a Candela P-12 Shuttle-t, amelyet arra terveztek, hogy a Svédország mellett lévő szigetek között szállítsa az utasokat. Nemrégiben pedig kiderült, hogy a sikeresnek nyilvánított tesztidőszak után a Candela Technology AB nevű vállalat egy Stockholm melletti gyárban kezdheti meg a vízi jármű sorozatgyártását.

A cég szerint a Candela P-12 a maga 55,5 km/h sebességével nemcsak a leggyorsabb ilyen hajó a világon, hanem egyúttal leghatékonyabb elektromos hajó is. Tulajdonságait tekintve még érdemes megjegyezni, hogy az akár 92 km megtételére is képes jármű képes kiemelkedni a vízből, ami miatt jelentősen csökken a közegellenállás, így gyorsabban és nagyobb távolságokra képes eljutni, mintha hagyományos módon közlekedne.
 

A fedélzeti számítógépes rendszer kiszámolja a szél sebességét és a hullámok magasságát, és azok hatását a hajótest koordinálásával igyekszik kiküszöbölni. Ennek eredményeként az utasoknál jóval kisebb a tengeri betegség kialakulásának esélye, kevésbé lehetnek rosszul a fedélzeten, ami minden bizonnyal sokak számára remek hír lehet – írja a HVG az IFLScience beszámolója alapján.

A cikkben hozzáteszik, a jármű 30 utas befogadására alkalmas, de lehet vele kerékpárt és babakocsit is szállítani. Az ára 1,7 millió euró körül mozog, ami jelenlegi árfolyamon 646 millió forintnak felel meg. Ez nagyjából annyi, mint egy hagyományos, belső égésű motorral szerelt komp költsége, de jóval olcsóbb, mint más elektromos megoldások.

De a Candela P-12-ből készül egy kisebb, Business változat is, amelyre 12–20 fő fér fel. Ám azt egyelőre nem lehet tudni, ez pontosan mennyibe fog kerülni, vélhetően a későbbiekben árulnak majd el többet ennek kapcsán. Végül megjegyzik, a komp 14 sziget és Stockholm között ingázik majd, a tervek szerint 2024-től a tömegközlekedési hálózat szerves része lesz.