Ugye ismerős az édes, romantikus Holiday című film? Az angol forgatási helyszín lokálpatriótái felemás viszonyban vannak vele.

Lassan 20 éves (!), hiszen 2006-ban jelent meg a Holiday, az Igazából szerelem méltó párja, az angol vidéken is játszódó tündéri romantikus film. Főszerepben a jóképű Jude Law-val, a mindig vicces Cameron Diazzal, a kicsit elcsigázott Kate Winslettel és a gumiarcú Jack Black főszereplésével. A sztori két szálon halad, az egyik szál Kaliforniába vezet, a másik pedig az angol Surrey megyébe, ami csupán egyórányira van London belvárosától.

Itt áll egy takaros kis házikó, amit egy netes otthoncsere programmal vált a filmbéli Iris egy pompás kaliforniai villára, ami eredetileg Amanda felségterülete. Amanda Surrey megyében találja magát, a jobbkormányos autók és a kicsit részeges, de annál vonzóbb angol legények terepén… a többit pedig már jól ismerjük. Ahogy egyébként a kis házat és a közeli falvat is.

Igaz, ahogy Hollywoodban lenni szokott, semmi sem igazi, tehát alapvetően a házikó nem a megjelölt helyen van és a belső felvételeket egy amerikai stúdióban vették fel, de azért Surrey sokat szerepel és Holmbury St Mary valamint Shere pici kis települései is fel-felbukkannak a vásznon.


Az adventi időszakban útra kélők pedig mennek a film után, keresik a kedves kis házakat, a karácsonyi hangulatot, egy jól feldíszített pubot, karácsonyi pompában csillogó utcákat. Bár a környék magáért beszél és az év minden szakaszában megéri a kirándulást, ez az adventi őrület már sok a helyieknek és kifejezetten zabosak a filmes turisták miatt.

Rossz helyeken parkolnak, elállják az utakat, szemetelnek, hangoskodnak, ha kell ha nem. Pont az adventi időszakban, aminek nem erről kellene szólnia. A helyiek már fontolgatják a magas parkolási díjak és zónák bevezetését, valamint a vendéglátóhelyeken való fizetést, ha valaki a mosdót használná. Mert sokan használnák, persze fogyasztás nélkül…

Tipikus történet ez… ma ugyan már az Insta-TikTok helyek hasítanak jobban, de örök kedvencek maradnak persze a szeretett filmek helyszínei is.