Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Idényzöldség az egészségért

Stílusosan szólva ma már minden IS elérhető. Nincs az a hónap, amikor ne lehetne megvásárolni a gyümölcsök ezer választékát, amikor ne lehetne fejessaláta az asztalon, vagy ne pompázna az eper az asztal közepén. Pedig azt mondják, az idény termékek az egészségnek valók.

Májusi asztalra való

Fejes saláta

Tápértéke magas, C-vitamint, de sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat is tartalmaz. Ízanyagai, jó hatással vannak a gyomor működésére. Ezért aztán érdemes mindig készleten tartani.

Rukkola

Intenzív íze miatt kevesebben kedvelik, pedig! Nagyon egészséges zöldség, segíti az emésztést, ezért ajánlott nehéz ételek mellé fogyasztani. Levelei a gyermekláncfőre emlékeztetnek, karakteres íze pedig a mustárhoz és a tormához hasonlít.  

Lestyán

Nagy gyógyhatással bír, vízhajtó, emésztésserkentő, gyomorégésnél, puffadásnál is jó szolgálatot tesz. Ha teaként fogyasztjuk, a lestyán enyhíti a légúti panaszokat. Levele és gyökere leveseknek, salátáknak, zöldséges, hús és halételeknek pikáns ízt ad. Intenzív aromája miatt óvatosan bánjunk vele.

Hónapos retek

Magas C-vitamintartalma miatt a téli vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. Vese tisztító hatású.  

A táplálkozással foglalkozó szakemberek azt ajánlják, amit tudunk nyersen fogyasszunk.

A szekszárdi lankák tökéletes helyszínei lehetnek a konyhakerteknek. Ami egy kis munka mellett, kikapcsolódás is lehet. Irány a kert!

fotó: pixabay