Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megérkezett a tavasz, hamarosan jön a nyár, ezáltal pedig elkezdődött a pollenszezon. Itthon a 15-59 éves korosztály mintegy 30 százaléka szenved ilyenkor az allergia tipikus tüneteitől: az első jelek lehetnek a bedugult, kipirosodott orr és az égő, viszkető szemek. De vajon mit tehetsz az allergia ellen?

Pollenjelentések

Ma már rengeteg lehetőség van a pollenszám figyelésére. Az időkép.hu-n figyelemmel lehet kísérni, hogy Magyarországon éppen melyik növények és milyen mértékben allergizálnak.

Éjszakai szellőztetés

Az allergének általában a reggeltől délutánig tartó időszakban a legaktívabbak, így ilyenkor nem érdemes ablakot nyitni. Ha olyan háztartásban élsz, ahol allergiások is vannak, jó ötlet átállni az éjszakai szellőztetésre.

Ruhaváltás

Amint hazaérsz, rúgd le a cipődet és öltözz át. Ne hordd szét a lakásban az allergéneket, ahol továbbra is a tüneteket okozhatnak. Vedd le a cipőd az ajtón kívül, és dobd le a ruháid is minél hamarabb.

Gyakori takarítás

Bárhogy igyekszel, a pollenek bejutnak az otthonodba. Érdemes tehát a megszokottnál gyakrabban takarítani. A textíliák alapos átmosása és a porszívózás, portörlés mellett figyelj oda az ablakok, ablakpárkányok letörlésére, hiszen a szellőztetés során itt is lehetnek apró pollenek.