Amikor megszületik egy kisbaba, teljesen megváltozik az életmódunk. De nem csak az anyára van nagy hatással egy gyermek érkezése. Ha az apa sok időt tölt a babával, megváltozhat az agyműködése.

Egy amerikai tanulmány szerzői azt írták, hogy azoknak az apáknak, akik pici korukban több időt szántak a gyerekeik gondozására, még kilenc évvel később is szorosabb volt a kapcsolatuk velük, mint azoknak, akiknek nem törődtek annyit a kicsikkel. Más kutatók szerint az is lényeges, hogy az apák agya ténylegesen átalakul a gyerekeik érkezése után – ezt a változást több tanulmány is vizsgálta.

Az egyik kutatás szerzői azt figyelték meg, hogy a gyermekgondozó apák agya erősebben reagál csecsemők fotóira. Egy másik kísérlet után pedig arra jutottak a tudósok, hogy erőteljesebben hatott a gyereksírás azoknak az apáknak az agyára, akik előzőleg három hétig babahordozóban cipelték magukkal gyermekeiket. Különösen azoknál az apáknál volt szembetűnő ez a hatás, akiknek elmondásuk szerint rossz gyerekkoruk volt.

Megnő az empátia

Egy, a Cerebral Cortex című folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmányban is azt írják a kutatók, hogy a férfiak agya a baba érkezése után eléggé átalakul. Zsugorodik a látásért és a vizuális feldolgozásért felelős rész, ugyanakkor növekszik, ami az empátiáért felelős. A tanulmány során a kutatók 20 apa agyát szkennelték és vizsgálták a baba születése előtt és után. Az eredmények változásokat mutattak ki az apák agykéregében a baba érkezése után, szemben 17 gyermektelen férfi eredményeivel, ahol nem volt változás.