Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Ilyen lesz a felújított Avasi kilátó

A modernizálás és átépítés után az állványzatot a napokban elbontották, az épület pedig teljes egészében láthatóvá vált.

A Miskolci Önkormányzat közleménye szerint az épület karakteres és ismert vonásainak megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató kilátó jött létre. A nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy high-tech élménytér kialakítása volt a cél. A beruházás során a teljes épületet statikailag megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vendéglátóhelyet alakítottak ki.

A közleményben arra is kitérnek, hogy kialakították a rendezvények megszervezésére, valamint a vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alapinfrastruktúra csatlakozási pontjait.

Korábban írtunk róla, hogy az épület új díszkivilágítást is kapott, amit először december 16-án, szombaton kapcsolnak fel. Az ünnepélyes eseményre mindenkit várnak a Szent

István térre, ahol Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere 17 órakor felkapcsolja a felújított Avasi kilátó fényeit. Majd december 17-én (vasárnap) 16:40-kor, ugyancsak a Szent István téren, a polgármester felkapcsolja a felújított Avasi kilátó karácsonyi kivilágítását.

A „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt, melynek köszönhetően a felújítás létre jöhetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból valósult meg, melynek célja a történelmi Avas komplex turisztikai fejlesztése.

A projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Elnyert támogatási összeg: 1 500 000 000 HUF, melynek kedvezményezettje: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata.