A minőségi ételek és alapanyagok mellett előadásokkal és workshopokkal is várja az érdeklődőket szeptember 13-án és 14-én Tatán, az Esterházy-kastély parkjában a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) rendezvénye.
A vidék legjobb éttermeinek, termelőinek éves seregszemléjét immár tizenötödik alkalommal rendezik meg.
A SVÉT csapatának célkitűzése, hogy minőségi alapanyagokat használva, minőségi ételek kerüljenek az asztalra, illetve, hogy a hazai gasztronómia a hagyományokat követve újra elsőrangú hozzávalókat használjon fel a készítésnél.
Az idei rendezvényen – amelynek szlogenje Ízek tiszta forrásból – a fő hangsúlyt a magyar sajt és tejtermékek kapják. Emellett a mangalica is újra terítéken lesz, illetve a szarvasgomba, a magyar borok, a méz és a helyi alapanyagok is kiemelt szerepet kapnak.
Ebben az évben is részt vesznek az eseményen határon túli kiállítók, és Franciaországból, Spanyolországból is érkeznek vendégek, továbbá a Nyitott Porta Napok hazai programsorozat 4 tájegységéről – Szatmár-Beregből, a Kisalföldről, az Alpokaljától Dél-Zaláig és a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig – is érkeznek kiállítók.
A látogatók a kétnapos rendezvényen számos programon is részt vehetnek.
Szeptember 13-án délután adják át a Magyar Konyha Termelői díjat, majd Sándor Tamás sajtmester tart előadást Sajt és gasztronómia a Kárpát-medencében címmel, bemutatva a térség jellegzetességeit, a régió sajtjainak és sajtgasztronómiájának sokszínűségét.
Másnap Kovács Gyöngyi és Kerekesné Mayer Ágnes tartanak előadást A magyar sajtkultúra napjainkban – trendek és törekvések címmel. Vasárnap délelőtt mangalicasonka-kóstoló és -szeletelési bemutató várja az előzetesen regisztrált látogatókat.
(Illusztráció: Pixabay)