Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Ízek tiszta forrásból: Tata ad otthont a 15. SVÉT gasztroünnepnek

Gasztronómiai kalandra hívja a közönséget Tata szeptember közepén: szeptember 13-án és 14-én az Esterházy-kastély parkjában rendezik meg a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei seregszemléjét. A rendezvény immár 15. alkalommal gyűjti egybe a vidék legjobb éttermeit, termelőit és a minőségi alapanyagok iránt érdeklődő közönséget.

A szervezők célja változatlan: bemutatni, hogy a hazai gasztronómia jövője a tiszta forrásból származó, elsőrangú hozzávalókban rejlik. Az idei esemény szlogenje – „Ízek tiszta forrásból” – jól jelzi, hogy a fókuszban a magyar sajt és tejtermékek állnak, de a mangalica, a szarvasgomba, a méz, a helyi zöldségek-gyümölcsök és a válogatott magyar borok is fontos szerepet kapnak.

A SVÉT mindig is törekedett arra, hogy a hazai hagyományokat kortárs szemlélettel ötvözze, és minél szélesebb körben kapcsolja be a hazai termelőket a minőségi gasztronómia vérkeringésébe. Ennek jegyében idén is érkeznek kiállítók a Nyitott Porta Napokhoz kapcsolódó tájegységekből – Szatmár-Beregtől a Balaton-felvidékig –, de Franciaországból és Spanyolországból is hoznak ínyencségeket.

A kétnapos esemény nemcsak vásári forgatagot ígér, ahol a portékák mellett azok készítői is jelen lesznek, hanem igazi élményprogramot is. Szombaton adják át a Magyar Konyha Termelői díjat, majd Sándor Tamás sajtmester tart előadást a Kárpát-medence sajtkultúrájáról. Vasárnap a magyar sajtkultúra jelenéről hallhatnak előadást az érdeklődők, délelőtt pedig mangalicasonka-kóstoló és szeletelési bemutató várja a regisztrált vendégeket. Mindkét napon méz–sajt párosításokat bemutató workshopok színesítik a programot.

A tatai SVÉT hétvége így nemcsak ízekben, hanem élményekben is bővelkedik – a hagyomány és az innováció találkozását kínálva mindazoknak, akik szívesen fedezik fel a magyar gasztronómia tiszta forrásait.

Forrás: MTI
Illusztráció: Pixabay