Jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár a vízimadarak etetése, amely súlyosan torzíthatja a madarak természetes viselkedését, befolyásolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést, valamint tartós károsodást okozhat az emésztőrendszerükben.
A vízimadarak természetes tápláléka elsősorban a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növények.
Kenyérrel, pékáruval, pattogatott kukoricával és ehhez hasonló élelmiszerekkel tilos etetni a vízimadarakat, mivel ez nem a természetes táplálékuk, ezért megbetegedhetnek, akár el is pusztulhatnak tőlük. A vízimadarak etetése jelentős élelmiszerpazarlássál jár, amely növelheti a helyi patkánypopulációt és elősegítheti a fertőző betegségek terjedését. A madarak közötti agressziót és sérülésveszélyt is fokozhatja, valamint környezetszennyezést és vízminőség-romlást okoz.
(Fotó: MTI / Varga György)