Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés, a szakmai szereplők az előzőnél kedvezőbb évre számítanak. A tavalyi visszaesés után az idén 600 ezer hektoliterfok feletti mennyiség várható – közölte az Agroinform.hu. 

A legnépszerűbb pálinkagyümölcs, a kajszi az előző évekhez képest sokkal nagyobb mennyiségben termett az országban, a többi gyümölcsnél is kedvezőek a terméskilátások.

Az elmúlt 10 évben nőtt a magánfőzés népszerűsége, a bejelentett főzőberendezések száma, illetve a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége. A bejelentett magánfőző berendezések száma ma Magyarországon több mint 30 ezer.

Július 1-je óta csak olyan terméket lehet forgalomba hozni, amelynek palackját a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-nél (MOHU) regisztráltak. Annak a főzdének, amely 5000 darabnál kevesebb palackot ad el évente, továbbra sem kell belépni a DRS rendszerébe. Két azonos palack közül tehát az egyik 50 forintért visszaváltható lesz, a másik pedig nem.