A miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságának július 18-i versenynapja
mindkét sportágban jelentős előrelépést hozott.

Tollaslabdában lejátszották a nyolcaddöntőket és az elődöntőket, melynek során magyar sikernek nem örülhettünk. Vízilabdában elkezdték a helyosztókat és négy magyar csapat megvívta az elődöntőket is, melyek végén kiderült: a vasárnapi fináléban a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem vetélkedhet az aranyéremért.

Szűcs István sajtóreferens beszámolója: 

A DVTK Arénában a tollaslabdázók kora délelőtt kezdték meg a két nyert játszmáig tartó nyolcaddöntőket. Mind az öt kategóriában volt magyar érdekeltség, de sajnos a délutáni elődöntőkbe egyik egységünk sem jutott be, melyhez az is hozzá tartozik, hogy bizony rendkívül nehéz sorolásuk volt, többnyire a csapatdöntő játékosaival (Nottingham Egyetem, Warwick Egyetem) kellett csatázniuk.

A mieink közül elsőként a Kiss Bene Benjámin – Gonda Daniella (Pécsi Tudományegyetem)
vegyespáros lépett pályára a brit Lines Harry- Victoria Liang (Nottingham Egyetem) kettőse ellen. Az
első játékrészt (16-21) helyenként szép játékkal még szorossá tudták tenni a pécsiek, de a második
szettben már érvényesült a papírforma (11-21).

Sorrendben a férfi egyéni következett, ahol Pápai Bálintra (Szegedi Tudományegyetem) a brit Samuel Ricketts (Warwick Egyetem) várt, aki az első szettet viszonylag könnyedén húzta be (11-21). A második játékrészben, 6-2-es, majd 10-7-es magyar vezetésénél felcsillant némi remény a szettek egalizálására, de a hajrában ez szertefoszlott (16-21).

Női egyéniben Kőrösi Klára Ágnes (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem), a magyar
ranglista 2. helyezettje a francia Maria Stoilarenko-val (Strasbourg Egyetem) nézett szembe. Ágnes végig vezetve nyerte meg az első játékrészt (21-15), majd a másodikat kiélezett csatában elvesztette
(22-24). A döntő szettben 11-10-nél még vezetetett a magyar lány, onnantól kezdve azonban nem igazán volt esélye a továbbjutásra (15-21).

A férfi párosoknál a Pápai Balázs-Pápai Bálint (Szegedi Tudományegyetem) kettős a brit Paak Raymond Chong-Pak Yu NG (Nottingham Egyetem) duó ellen próbált csodát tenni., de csak az első szett feléig voltak partiban, utána az történt, amit az ellenfél akart (14-21). A folytatás sajnos már egyértelműre sikeredett (7-21).

A női párosoknál előbb a Gonda Daniella-Kiss Dóra (Pécsi Tudományegyetem) duót szólították
játékra, ellenfelük a lengyel Zofia Tomczak-Karolina Wladzinska (Varsói Egyetem) volt. A magyarok
kicsit lassan melegedtek bele a játékba, de kiharcolták a 18-16-os vezetést, ami nem tartott ki,
alulmaradtak (20-22). A második szettben 14-14-ig fej-fej mellett haladtak a felek, ezután viszont a
mieink „leragadtak” és kikaptak (15-21).

Az „Örökös bajnok” édesanya is a lelátón szurkolt

A nyolcaddöntő mérkőzések napján, reggeltől ott ültek a sportlétesítmény lelátóján a magyar ranglista 3. helyezett Gonda Daniella szülei, ami önmagában nem lenne meglepetés. Azonban, ha hozzá tesszük, hogy az édesanya nem más, mint Fórián Csilla, 42-szeres magyar bajnok, „Örökös- bajnok”, egykori olimpikon tollaslabdázó, arra bizony illik felkapni a fejünket. A sportági szakedzői képesítéssel is rendelkező, legeredményesebb magyar játékos izgatottan nézte gyermeke játékát.

– Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a házigazdáknak a rendkívül magas színvonalú rendezéshez! – fogalmazott Fórián Csilla. – A Miskolci Egyetemen van a szállásunk, ahol nagyon tetszik, hogy minden – étkezési, edzési, utazási, kikapcsolódási lehetőség – együtt, egy helyen van. Daniella nagyon szeretett volna Miskolcon érem közelbe kerülni, mely ezúttal sajnos nem sikerült, mert egy kisebb hullámvölgyben van. Sok időt tölt technikai, taktikai elemek gyakorlásával, mely remélhetően hamarosan meghozza az eredményét. A folytatásban sem sikerült.

Az utolsó negyeddöntők egyikét a Kőrösi Ágnes – Szűcs-Tárkány Dóra (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) szintén egy brit egységgel, a Sian Kelly – Miu Lin Ngan (Nottingham Egyetem) volt kénytelen szembenézni. Sajnos ezúttal is érvényesült a papírforma, simán nyertek a
szigetországiak (7-21, 13-21).

A délutáni elődöntőkben, melyet két pályán rendeztek meg, tovább tartott a brit fölény, de egy-egy
francia, ukrán és lengyel sportoló is bejelentkezett az egyéni, vagy páros érmekért. A szabályok értelmében a harmadik helyért nem játszák le a mérkőzéseket, így az elődöntők vesztesei mindketten megkapják a bronzérmet a vasárnapi eredményhirdetésen.

Az öt kategória döntője július 19-én, szerdán, 10.00 órakor kezdődik a DVTK Arénában. A mérkőzések megtekintése továbbra is ingyenes.
A további tollaslabda mérkőzések élő közvetítése az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) YouTube csatornáján érhető el: https://www.youtube.com/@eusawaterpolo/streams
 

Végjátékához érkezett a vízilabda bajnokság

Vízilabdában, az ötödik játéknapon, a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő szabadtéri
medencéjében már a helyosztó mérkőzések következtek. Az 5-7. hely valamelyikéért az egyaránt brit
Bristol és az Oxford csapata ugrott vízbe elsőként. A Bristol a csoportmeccsek során gyűjtött 6 pontjával már bizonyította, felfelé lóg ki a többi külföldi csapat közül. Ez most is megmutatkozott az eredményben, ugyanis 11-4-re legyőzték a másik brit egyetemi csapatot.Ezt követte az 1-4.helyért vívott elődöntők első meccse, a Pécs- Corvinus összecsapás. A pécsiek, ahogy a csoportban, úgy most is legyőzték a Corvinust, így szerdán a döntőben játszanak majd, míg a vesztes a bronzéremért küzdhet.