Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tupac Amaru Shakurt egészen pontosan 27 évvel ezelőtt gyilkolták meg Las Vegasban. A rappert 1996 szeptemben 7-én lőtt sebbel vitték be a kórházba, de sajnos nem tudtak rajta segíteni. Halálának körülményei máig tisztázatlanok, azonban a nyomozás új fordulatot vehet.

A Las Vegas-i Fővárosi Rendőrkapitányság közölte: házkutatási parancsot hajtottak végre július 17-én, hétfőn Henderson városában. A hatóságok megerősítették, hogy az intézkedés Tupac Shakur meggyilkolásával kapcsolatos volt. Aden Ocampo Gomez, minisztériumi szóvivő a folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban azt mondta: részleteket nem tud mondani, ahogy a házkutatás miértjét sem ismeri. A halál körülményeit viszont mindenki ismeri: Tupacot egy piros lámpánál megállt fekete járműben gyilkolták meg, a rapperre több lövést is leadtak. Azonnal kórházba szállították, de sajnos egy hét intenzív terápiát követően életét vesztette. Nevada állam jogrendszere kimondja, hogy nincs elévülési idő emberölés ügyében, annyi pedig szinte biztos, hogy a nyomozás a mostani házkutatás kapcsán új fordulatot vehet.

Tupac Amaru Shakurt mindenindők legnagyobb rapperének tartják, a mai napig. 1971. június 16-án született New York-ban, Kelet-Harlemben. Rövid élete ellenére nagyon termékeny zenei/művész-pályát futott be. Albumai több mint 75 millió példányban keltek el világszerte (ez 2010-es adat), s a Rolling Stone magazin a 86. helyre rangsorolta a 'Minden idők legnépszerűbb előadói' listáján. Dalai nagyrészt a társadalmi problémákról – köztük főként a rasszizmusról – erőszakkal teli gyerekkoráról, a gettó-életről vagy éppen más rapperekkel való nézeteltérésről szólnak. Ő volt az egyik főszereplője a keleti- és nyugati-parti rapperek között kialakult konfliktusnak, amelyet Notorious B.I.G.-vel és kiadójával való összetűzés váltott ki.

photo: billboard.com, Steve Eichner/Getty Images