Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Települési Értéktár Bizottság 2013 decemberében alakult meg, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényben meghatározott céllal.

A bizottság ennek értelmében legutóbbi ülésén két helyi érték felvételi javaslatát tárgyalta és fogadta el. Mostantól Prof. Dr. Kabdebó Lóránt munkássága, illetve Dr. Kartal Ernő minorita szerzetes szolgálata és munkássága is hivatalos „miskolcikumok”.

Helyi nemzeti értékeink tanúskodnak Miskolc város közösségének a lokális történelméhez, hagyományaihoz, kulturális és természeti értékeihez fűződő viszonyáról. Ezért helyi nemzeti értékeink össze is tartanak minket, erősíthetik a lokálpatriotizmust és az identitástudatunkat.

Prof. Dr. Kabdebó Lóránt a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézetének igazgatója, majd a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2006-tól az intézmény professor emeritusa volt. Az idén elhunyt professzor sokoldalú munkásságában kiemelkedő fontosságú Szabó Lőrinc költő, műfordító életművének részletes feldolgozása.

Számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, többek között a Miskolc díszpolgára cím birtokosa is lett 2021-ben. A városhoz kötötte munkája és családja, végső nyugalomra is itt lelt.

A miskolci minorita Nagyboldogasszony templom igazgatói pozícióját 1973-tól töltötte be Dr. Kartal Ernő. Ő szervezte meg a Nagyboldogasszony plébániát, emellett kezdeményezte és közreműködött Kelemen Didák minorita szerzetes boldoggá avatásában, emlékművének létrehozásában. Tartományfőnökként része volt a rendtartomány erősítésében, a miskolci és egri rendházak, templomok megújításában.

Miskolc Megyei Jogú Város 2001-ben választotta díszpolgárának. Papi hivatását több mint 40 éven át Miskolcon és közvetlen környezetében teljesítette. Élete végéig a miskolci rendházban élt és dolgozott, a Minorita templom kriptájában helyezték örök nyugalomra 2006-ban.

Jelenleg ötvenkilen helyi nemzeti értéket, „miskolcikumot” tartalmaz a települési értéktár, hét szakterületi kategóriában.

/Nyitókép: Dr. Kartal Ernő, Fotó: Fojtán László/magyarkurir.hu és Prof. Dr. Kabdebó Lóránt, Fotó: Dobos Klára/rfmlib.hu/