A Miskolci Törvényszék a vádlottat hét év szabadságvesztésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyészség azonban fellebezést nyújtott be, mert a bűncselekmény súlyosságához mérve nem tartotta elegendőnek a kiszabott büntetést.

Az ítélet szerint a nő és a házban lakó családtagjai rendszeresen italoztak. Az elfogyasztott alkohol hatása miatt gyakoriak voltak közöttük a veszekedések, melyek során az elkövető több alkalommal megfenyegette rokonait.

2020. április 10-én a ház lakói a reggeli óráktól késő estig ittak és a nap folyamán többször összevesztek. A vádlott, miután egyre többet ivott, újra elkezdett kötekedni, majd megfenyegette a családtagjait, azzal, hogy: rátok gyújtom a házat, miért nem haltok már meg.

Mivel attól félt, hogy rokonai kihívják a rendőrséget, otthagyta őket, a ház lakói pedig lefeküdtek aludni. Amikor a nő látta, hogy az udvaron már nincs senki, visszament a házhoz és a nyitott teraszon lévő kanapét acetonnal lelocsolta, majd meggyújtotta.

Mivel a házban – egy személy kivételével – már mindenki aludt, csak akkor vették észre, hogy tűz van, amikor már a tetőszerkezet is lángolt. Valamennyien kimenekültek, majd megpróbálták a tüzet eloltani, azonban a lángokat csak a helyszínre érkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés vagy haláleset.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta, az ítélet ellen védőjével a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

Azonban a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint is túlzottan enyhe a kiszabott büntetés, nem igazodik a bűncselekmény súlyosságához, valamint nem veszi kellő mértékben figyelembe az elkövető társadalomra való veszélyességét.

Az erőszakos bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt állva újabb, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető vádlott fokozott veszélyt jelent a társadalomra, ezért a büntetési célok kizárólag lényegesen hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabásával érhetők el.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.