Kezdőlap KÉK HÍREK

Kényszermunka és emberkereskedelem miatt ítélt el embereket a Miskolci Törvényszék

Emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt 6 év 6 hónap, 6 év, illetve 5 év fegyházbüntetésre ítélt a Miskolci Törvényszék három embert, akik rendszeresen nehéz fizikai munkára kényszerítettek kiszolgáltatott embereket.

A vádirat szerint a terheltek 2018 és 2021 között egy borsodi kistelepülésen ingatlanjaiknál, vállalkozásaik telephelyein és egy vegyesboltban kényszerítettek állatgondozásra, fapakolásra és egyéb ház körüli, jellemzően nehéz fizikai munkára rossz anyagi körülmények között élő, csökkent értelmi képességű, kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket.

A sértettekkel rendszeresen erőszakoskodtak, megfenyegették őket, és elvégzett munkájukkal arányban nem álló fizetséget adtak nekik.

Állandó felügyelet tartották őket, mivel a harmadrendű vádlott rábeszélte az egyik sértettet, hogy a családjával költözzön be egy rossz állapotú, a vegyesbolt melletti házba, a lakhatásukért pedig bérleti díjat szedett be tőlük. A nő a kényszerített emberek saját ingatlanját kiadta. Az épületet később ismeretlenek lebontották, ezért a sértettek oda már nem költözhettek vissza. Emellett azzal is hatalmat gyakorolt felettük, hogy hiteleket adott a boltban nekik.

A Miskolci Törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélet nem jogerős.