Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Képzési és kutatási együttműködést kötött a Miskolci Egyetem és a Bosch autóipari gyára

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átfogó képzési és kutatás-fejlesztési együttműködésről írt alá megállapodást a Miskolci Egyetem és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.

Az együttműködés célja a képzések közös fejlesztése, a szakember-utánpótlás támogatása, hogy a Miskolci Egyetemről kikerülő fiatalok aktuális iparági tudással és megfelelő gyakorlattal rendelkezzenek. A Bosch idén húszéves miskolci autóipari gyára eddig is teret adott az egyetemisták gyakorlati képzésének, most megerősítik és kibővítik a kooperációt az oktatásban, a tehetséggondozásban és a kutatás-fejlesztésben is.

„A Boschnál a jövő technológiáit fejlesztjük és gyártjuk, amelyhez elengedhetetlen a naprakész, versenyképes tudás. A Miskolci Egyetem rendkívül jó partner abban, hogy közösen képezzük a jövő szakembereit és vezetőit” – mondta Roland Ahl, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

Több mint kétezer Miskolcon tanuló hallgató szerzett gyakorlatot a Bosch autóipari gyárában

A Bosch miskolci autóipari gyárában az elmúlt húsz évben kétezer egyetemista vett részt gyakorlati képzésben. A gyakornokok több mint fele a Boschnál helyezkedett el, többen közülük már vezetői pozícióban dolgoznak. Emellett ötszáz hallgató szakdolgozatát vagy tudományos diákköri (TDK) munkáját is a Bosch segítségével készítette el az elmúlt két évtizedben.

„A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb küldetése, hogy magasan képzett, naprakész gyakorlati tudással rendelkező diplomás fiatalokat képezzen az Észak-Magyarország Régió munkáltatói számára. A Miskolci Egyetem széles körű vállalati kapcsolatai lehetővé teszik, hogy összekapcsoljuk a gazdaság és a kutatás innováció területét, amivel hatékonyan hozzá tudunk járulni a szűkebb és tágabb térségünk fejlődéséhez”  mondta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Gyakornoki program: biztos tudás, biztos jövő

Magyarország egyik legnagyobb munkaadójaként a hazai Bosch csoport az elmúlt években több egyetemmel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget alakított ki. A második világháború után ipari vállalatként elsőként a Bosch alapított tanszéket a Miskolci Egyetemen 2004-ben, Robert Bosch Mechatronikai Tanszék néven. Az egyetemi munkában is részt vesz a vállalat: munkatársai közreműködnek az oktatásban, valamint gyakorlatra is fogadják az egyetem hallgatóit.

A Bosch felsőoktatási együttműködéseinek köszönhetően a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, így az akadémiai szektor még aktívabban vehet részt a jövő technológiájának formálásában. A Bosch az egyetemistáknak lehetőséget teremt arra Magyarországon is, hogy a vállalat mindennapi működésében részt vehessenek és a technológiai fejlesztésekre irányuló programokba is bevonja őket.

Az idén húsz éve működő Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik és mára 2700 munkavállalót foglalkoztat. A miskolci gyárban a gyártáson túl kutatás- fejlesztési, és egyéb, magas hozzáadott értékű tevékenységeket is végeznek. Az autóipari komponensek mellett a gyár meghatározó terméke az eBike meghajtás, ami egy rendkívül fejlett és intelligens erőrásegítés-rendszert alkalmazó motoregység. A világ minden pontjára Miskolcról szállítják a teljes eBike- rendszert, amely magában foglalja a meghajtási egységen, a kijelzőn, az akkumulátoron túl a kábeleket és minden elektromos meghajtáshoz szükséges felszerelést.