Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több szerencsés momentum is közrejátszott abban, hogy a két pilóta ép bőrrel megúszta a balesetet.

Egy közel 40 éves rendőrségi helikopter zuhant a Balatonba szeptember 7-én Balatonszéplak közelében a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben. A HírBalaton úgy tudja, hogy az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás miatt történhetett a baleset.

A hírportál értesülései szerint több szerencsés momentum is közrejátszott abban, hogy a két pilóta egy karcolás nélkül megúszta a balesetet. A pilótákat hat perccel a becsapódás után felvette egy közelben haladó magánhajó a vízből, a vízirendészet hajója is perceken belül úton volt a baleset helyszínére. A gép kiemelése a vízből este 19.20-kor befejeződött, a helikoptertest a kiliti reptér hangárjába került. A két letört rotorjának egyikét még aznap, a másikat másnap találták meg.

Több szervezet vezetői is segítették a munkát

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa szerint ebből a közel 40 éves MD 500E típusú helikopterből a lezuhanton kívül már csak egy üzemel a rendészetnél. A baleset vízimentési gyakorlat során történt.

Számított, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki egyébként egy betanuló pilótával repült. Szerencsés momentum, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter. Ahogy vizet ért, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő vagy üveg is kitört. (…)Mindkét pilótán rajtavolt az automata mentőmellény, az rögtön ki is nyílt. Szerencsének mondható az is, hogy egy földvári versenyről Siófokra tartó magánszemély két percen belül kimentette őket, és még arra is gondja volt, hogy a helyszínen bedobja a vízbe a hajóján lévő versenybóját, tehát keresni se kellett nagyon az elsüllyedt gépet

 

– mondta el Jamrik Péter a HírBalaton kérdésére válaszolva.

 

(Forrás: hibalaton.hu, Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás)