Csiganyálat követve bukkantak rá a német vámosok egy titkos, illegális csempészáru-rejtekhelyre.

A düsseldorfi vámhivatal szóvivője úgy fogalmazott, a hivatal történetében még soha nem fordult elő, hogy egy csiganyál nyoma vezette volna a vámosokat csempészáruhoz.
A német vámhatóság bizonyára sokat látott már az évek során, ám a mostani felfedezésre tényleg senki sem számított: a német vámosok ugyanis közölték, hogy egy csiga által hátrahagyott nyálcsík vezette el őket egy közel 100 afrikai óriáscsigából és más, különböző csomagokba tuszkolt tárgyakból álló rejtekhelyre a düsseldorfi repülőtéren.
Az AP beszámolója szerint a hatóságok pénteki közleményükben megosztották, a vámosok egy csomagszállító teherautón botlottak bele az egyik csigába, ám először azt gondolták, hogy csak egy játék – ám a csiga hirtelen megmozdult.

A mintegy 20 centiméteres csiga elindult lassú útjára, a tisztviselők pedig követték az állatot, így bukkantak rá arra a lyukas táskára, melyből már egy másik csiga is kikukucskált a vámosok érkezésére – nagy valószínűséggel épp meg akart szökni.
A vámosok végül összesen hat zsákot találtak, melyekben 93 óriáscsiga, 28 kg hal és füstölt hús, illetve egy egész bőröndnyi rothadó hús lapult. Mint kiderült, mindent, amit találtak, Nigériából importálták, majd egy nyugat-németországi afrikai áruházban akarták eladni.

A vámosok azonnal megkedvelték a kíváncsi csigákat, és jólétük biztosítása érdekében átadták őket a düsseldorfi állatmentőknek, a rothadó húst pedig megsemmisítették. Michael Walk, a düsseldorfi hivatal szóvivője a nem mindennapi felfedezés kapcsán úgy fogalmazott, “a düsseldorfi vámhivatal történetében még soha nem fordult elő, hogy egy nyálka csempészáruhoz vezetett volna”.