Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Lakáspiac – albérlet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lakásbérleti díjak országos átlagban 0,9, Budapesten 0,8 százalékkal nőttek márciusban havi összehasonlításban. Ez lassulás a februári ütemhez képest, ami 1,8 és 1,4 százalék volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

Egy ingatlanhirdetési portál pénteken az MTI-nek adott közleményében idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: éves szinten még mindig két számjegyű a növekedés: országosan 18 százalékos, Budapesten pedig 19 százalékos bérletidíj-emelkedés volt márciusban.

Az albérletpiacon a nagyvárosok vannak a fókuszban. A kiadó lakások 56 százaléka Budapesten van, 28 százaléka pedig a megyei jogú városokban található – tette hozzá a szakértő.

Április végén Budapesten átlagosan 220 ezer forintos bérleti díjat mértek, ami 10 ezer forinttal haladja meg a március végi szintet. A vármegyeszékhelyek közül április végén Miskolcon, Debrecenben és Szegeden volt a legjelentősebb kínálat albérletekből. Míg a borsodi vármegyeszékhelyen 100 ezer forint az átlagos bérleti díj, a debreceni lakások 150 ezer forintért, a szegediek pedig 125 ezer forintért vehetők ki. A legdrágább vármegyeszékhely továbbra is Veszprém 182 ezer forintot meghaladó összeggel, a legolcsóbb lakások pedig a salgótarjániak, ezek 90 ezres átlaggal szerepelnek a kínálatban – olvasható az ingatlan.com közleményében.

(forrás: biztositomagazin.hu)