Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Egyetemen 2015 óta van mód duális rendszerben tanulni. Képzéseit az intézmény folyamatosan fejleszti, és további képzési területekre terjeszti ki. 

A duális képzés a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés.

A hallgatók ugyanis már egyetemi éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról, képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik és részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai ismeretük gyakorlásával.

A duális képzésre történő jelentkezés két, egymással párhuzamos szakaszból áll. Az általános felvételi eljárás megegyezik a nem duális képzésekével (állami felvételi eljárás), amelyhez csatlakozik párhuzamosan a vállalati felvételi eljárás.

Ezeknek a cégeknek a listáját az adott képzés mellett a felvételi tájékoztató tartalmazza. 

A jelentkezést követően a jelentkezőnek fel kell vennie a kapcsolatot a kiválasztott vállalati partnerekkel, amelyeknél a duális képzés gyakorlati idejét szeretné eltölteni a hallgató.

A vállalat saját felvételi eljárást folytat le, hasonlóan egy állásinterjúhoz, melynek eredményéről legkésőbb július első napjáig tájékoztatja a jelentkezőt. 

Fontos megjegyezni, hogy a sikertelen vállalati felvételi nem érinti az állami felvételi eljárást!

A duális képzésben résztvevő karok és szakok listája az uni-miskolc.hu weboldalon megtalálható.