Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A három fiatalt egy 2022. január 23-án, Miskolcon, az Újgyőri főtér közelében történt rablás elkövetésével gyanúsítják.

A rendelkezésre álló információk szerint a négy fiatal a mellettük elhaladó sértettet megállásra szólította fel, de mivel annak nem tett eleget, követni kezdték. Egy közeli gyalogátkelőhelynél érték utol, megdobták egy chipses zacskóval és ütögetni kezdték a fejét. A sértett az úton átkelve betért egy közeli társasház udvarára, a társaság azonban továbbra is követte, hátulról lábon rúgták, meglökték. Amikor a sértett megállt és megfordult, a terheltek körbevették, pénzt követeltek tőle. Ennek engedve a pénztárcájából átadott ötezer forintot.

A cselekmény alkalmas lehet csoportosan elkövetett rablás bűntettének megállapítására.

A Miskolci Járásbíróság álláspontja szerint – az elkövetés útonálló, gátlástalan és kitartó jellege miatt is – különös tárgyi súlyú bűncselekmény miatt indult eljárásban a kiszabható szankcióra figyelemmel a fiatalkorúak esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve, hogy újabb bűncselekményt követnének el, mivel arra a pénzszerzés könnyű módjaként tekintenek.

A bíróság mindezeket mérlegelve február 26-ig elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.