Miskolc változatos turisztikai kínálatának – a történelmi belváros, az Avas, Diósgyőr és környéke valamint Lillafüred mellett – Miskolctapolca és az ahhoz kapcsolódó attrakciók már hosszú ideje hangsúlyos elemei.

A városrész már a 13. századtól jelentős szakrális és kultúrtörténeti szerepet töltött be a környék életben, fürdőmúltja a 18. századig vezethető vissza, az egyedülálló Barlangfürdő pedig különleges fürdővárossá teszi Miskolcot. A hideg és melegvizes források táplálta fürdő körül már az 1930-as években vendéglátó- és szálláshelyek épületek, a környék számos látnivalót tartogat a turisták számára. A jelenlegi turisztikai kínálatban meghatározó szerepet betöltő Barlangfürdő szomszédságában található Csónakázó-tó és az azt körülölelő park állapota viszont már nem volt méltó egy turisztikai központhoz – olvasható a Miskolci Önkormányzat közleményében.

Újjászülető turisztikai központ

Annak érdekében, hogy Miskolctapolca még szebb, még vonzóbb és még szerethetőbb legyen, Miskolc MJV Önkormányzata az utóbbi években lépéseket tett a városrész fejlesztése érdekében. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszerhez kötődő, „Miskolctapolca turisztikai fejlesztése” elnevezésű beruházás részeként megtörtént fejlesztések nagyban hozzájárultak a terület, ezzel együtt pedig Miskolc turisztikai vonzerejének növeléséhez. Közvetetten szolgálva és erősítve a város gazdaságát, az itt élők életminőségét és a település lakosságmegtartó képességét.

Új arcát mutatja a Csónakázó-tó és környéke

A projekt részeként számos beruházás valósult meg, melyeknek köszönhetően a Miskolctapolcára érkezők megtapasztalhatják, hogy lépten-nyomon egy-egy csoda várja őket, hiszen a városrészben megannyi változás, fejlesztés és látnivaló van, hogy azokat megismerni szinte egy nap már nem elég a turisták számára – emelték ki a közleményben.

Miskolctapolca így a projekt befejeztével, ezzel pedig a következő nyári turisztikai szezonra már egy új arcát mutatja. A városrész fejlesztésének részeként a többi közt felújították a Csónakázó-tavat körülölelő ősparkot, ahol új sétányokat alakítottak ki, és megtörtént a teljes közműhálózat felújítása is. A látogatók komfortérzetét új pihenőpadok, asztalok és szeméttárolók növelik. A területen az utcabútorok és a kandeláberek telepítése mellett növényeket ültettek, gyepesítettek, kertészeti és zöldterület-fenntartási munkákat is végeztek.

A park látogatóinak komfortérzetet fokozzák azok az új táblák, melyek mindkét oldalán hasznos információkkal ellátott, háromdimenziós felületek mutatják be a környék jellegzetes növényvilágát. Egy digitális kijelzőt is telepítettek, az érintőképernyős felületen a látogató minden alapvető információt megkap, a tájékozódást digitális térkép segíti, QR-kódok segítségével böngészhet a helyi hírek, menetrendek és programok között, megismerheti a helyi látnivalókat és a parkolási rendet is.

A festett állatfigurák a parkra jellemző állatvilág hangsúlyos fajtáit szemléltetik, egyfajta kincskeresésként pedig bronzból készült minifigurák mutatják be a környék állatvilágát és nevezetességeit a látogatóknak. Az alternatív tanösvényen található alkotások Plank Antal képzőművész munkái.

A projekt részeként felújították az Akropolisz Szabadtéri Színpadot is, így a létesítményben a nyári színház szerelemesei már méltó körülmények között szórakozhatnak.

A „Miskolctapolca turisztikai fejlesztése” című projekt100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az elnyert támogatás összege: 628 000 000 HUF.