Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Lovastusában is lesz magyar induló a párizsi olimpián

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzetközi Lovas Szövetség levelében tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy Magyarország megszerezte a lovastusa kvótáját. Párizsban minden bizonnyal Kainzinger Balázs képviseli a szakágat és nemzetünket. Ennek köszönhetően immár 14 sportágban 92 versenyző indulása biztosított a nyári játékokon.

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar lovas az olimpián – akkor a lovastusa egyéni (Nemtin Anita, 19. hely) és csapatversenyében (Herczegfalvy Tibor, Schaller Gábor, Sós Attila és Tuska Pála, 13. hely) öt magyar indult –, így most 28 év után szurkolhatunk újra lovasunknak. Kaizinger Balázs egy litván versenyzővel egyetemben szerezte meg a Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia országait magában foglaló régió egyéni indulási jogát a 2023. december 31-én lezárt ranglistán. A nemzetközi szövetség hivatalos kiértesítését azonban meg kellett várni, ez most érkezett meg. 

Kainzinger 44 éves, várhatóan ő lesz a magyar küldöttség egyik legidősebb versenyzője

„Lovastusában 16 csapat vívta ki a párizsi részvételt, ezek három-három tagja egyéni induló is. A 65 fős mezőny maradék 17 helyét a 2023 végén lezárt olimpiai ranglista alapján osztották ki úgy, hogy mind a hét régió legalább két-két indulási jogot kapjon. A nyolc éve Németországban dolgozó és versenyző Kaizinger Balázs az olimpiai felkészülési program lovasa” – olvasható a Magyar Lovas Szövetség korábbi írásában.

A versenyt egyébként a versailles-i kastély kertjében rendezik majd.