Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Magyar tájfutó sikerek Lengyelországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két-két arany- és ezüstéremmel zárt a magyar tájékozódási futó válogatott a Szczecinben rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon.

Mikes Janka a 18 évesek sprint versenyét magabiztos versenyzéssel nyerte meg, míg a hosszútávú versenyen a második helyen végzett. A MOM Hegyvidék tájfutója két éve a salgótarjáni ifi EB-n a 16 évesek között nyert már kontinensbajnoki címet. Ugyancsak Európa-bajnokként térhet haza Lengyelországból a serdülő fiú csapat, amely Sugta Barnabás (Gerecse TC), Bujdosó Márk és Csoboth Mihály (mindketten Tabáni Spartacus) összeállításban utasította maga mögé a komplett mezőnyt. A junior világbajnok Csoboth Márton öccse a hosszútávon is remekelt, és Mikeshez hasonlóan ezüstérmet szerzett.

Gera Tibor szövetségi kapitány elmondta: várta a versenyzőktől a jó eredményt, hiszen már a tavaszi felkészülés során látszott, hogy Mikes Janka és Csoboth Mihály fizikai teljesítményével és technikai tudásával egyaránt kiemelkedik a mezőnyből, az pedig, hogy a négy csapatból három a legjobb hat között végzett, a magyar utánpótlás erejét is mutatja. Ugyancsak örömteli, hogy a 16 fős válogatott keretbe az ország minden pontjáról érkeztek sportolók, ez is jelzi, hogy a kluboknál remek munka folyik.

Az EB-n egyébként több, mint 30 ország több, mint négyszáz sportolója állt rajthoz. A 12 számban összesen 8 ország tudott aranyérmet szerezni, rajtunk kívül a svédek, a svájciak és a csehek tudtak duplázni. A magyar válogatott évek óta a legjobbak között szerepel, így a legutóbbi nyolc ifjúsági Európa-bajnokságról mindannyiszor aranyéremmel tért haza. A csapatból ketten – Mikes Janka és Benke-Somorjai Dávid (PVSK) fiatal kora ellenére már a 19-20 évesek számára szervezett junior világbajnokságra is kvalifikálta magát, ezt az eseményt július első hetében Csehországban rendezik.

A magyar tájfutók számára idén a fő hazai verseny a felnőtt Európa-bajnokság lesz, amelyet Mór-Várgesztes térségében rendeznek. Az augusztus 15-20-ig tartó kontinensviadalon a Vértes erdeiben futnak majd a sportolók. Érdekesség, hogy bárki kipróbálhatja majd, milyen az EB terepein futni, hiszen a versennyel párhuzamosan rendezi meg a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség az év egyik legnagyobb tájfutó szabadidősport eseményét, a Hungária Kupát.